8 Haziran 2014 Pazar

Manga Sorunları

Kelime anlamı kaygısız resim olan manga genel olarak Japon çizgi romanı anlamına gelmektedir. Animeden çok önce vardı ve bazı kişiler tarafından animelerden daha önemli görülür. Tabi bu tür kendi içinde başka sorunlar getirir.


1- Öncelik Japon Okurlar


Anime sorunlarıyla kesişen sorunlardan biri mangaların hepsinin ilk Japonya'da çıkması ve Japon okurlar baz alınarak hazırlanmasıdır. Genelde mangalar haftalık, aylık manga dergilerinde yayınlanır sonrasında kitap haline getirilip satışa sunulur.

2 - İlle de Shounen Olsun!


Kelime anlamı genç erkek/çocuk olan shounen ana karakterin erkek olduğu ve gençlere hitap eden aksiyonlu, şamatalı, fanservice'in bol olduğu bir türdür. En çok satan manga dergisi Weekly Shounen Jump'tır ve en popüler manga serileri de shounen serilerdir. Buna Naruto, Bleach ve One Piece'i örnek verebiliriz. Hitap ettiği kitle oldukça geniş olduğu için de manga sanatçıları güvenli bölge olarak bu türü seçip bu kafada bir manga hazırlarlar. Bunun kötü yanı bir süre sonra benzer mangaların gezinmesi ve türe hitap etmeyenleri tatmin etmemesi.


3 - Onlara Ucuz Bize Pahalı


İşin içine telif ücreti, vergiler, çeviri ve basım masrafları vesaire girince mangaların da fiyatı bir hayli artıyor. Japon okurlar oldukça ucuza manga okuyabilirken diğer ülkelerde yaşayanlar daha fazla para vermek zorunda.

4 - Şartların Eşitsizliği


Japonya ve diğer gelişmiş ülkelerde mangalara ulaşmak daha kolay iken Türkiye gibi ülkelerde sadece en popüler serileri ve ilk kitaplarını bulabiliyorsunuz. Sipariş vermek, getirtmek sıkıntılı. Bu seriler hemen getirilmiyor ve 3. maddede olduğu gibi size biraz pahalıya patlıyor.

5 - Do you speak English?



Japonca bilmediğinizi varsayarak bunu soruyorum. Manga çevirileri anime çevirileri kadar yaygın değil bu yüzden yapabileceğiniz en iyi şey (orijinal ya da hayran) İngilizce'ye çevirilmiş mangaları bulup okumak. Tabi İngilizceniz yeterli değilse ana konuşmaları anlasanız bile geride kalanlar, ara metinler yüzünden aradığınız tadı alamayabilirsiniz.

6 - Lastik Ettiniz Seriyi



Popüler serilerin kötü bir yanı bir türlü bitmek bilmemeleridir. Yayıncılar ve manga sanatçılarına paranın tatlı gelmesi, bırakırlarsa sürdürebilecekleri başka projelerinin olmaması ve hayran kitle baskıları yüzünden seriler uzadıkça uzar. Araya bolca filler (hikayeye ciddi etkisi olmayan doldurmak için konulmuş sahneler) eklenir, sürekli yeni karakter çıkartılır, takip etmek zorlaşır ve bir süre sonra sıkmaya başlar. Yeni bir okur seriye başlamakta çekinir çünkü serinin ucu gözükmeyen bir dağ gibi uzaması onu korkutur.


7- Farklılık


Mangayı manga yapan özellikler türe yabancı olan potansiyel okurlar için rahatsız edici olabiliyor. Siyah beyaz çizilmiş olmaları, sağdan sola doğru okunulması, sürekli Japonya'dan bahsedilmesi ve çok sevimli gözükmesi (bu genelleme yanlış olsa da) manga hayranlarını tatmin eder ama dışarıda kalan pek çok insanı kendinden uzaklaştıracaktır.

8 - Üşenmek ve Kıyaslamak



Anime izlemek manga okumaktan daha kolaydır. Ekranın karşısına kurulur ve izlersiniz. Mangalarda ise durum böyle değil. Kitapsa sayfa çevirmek, internette ise sayfa yüklemek gerekir. Animelere fazlasıyla alıştıysanız manga okurken çalan bir müziğin olmaması ve animasyon görememek sizi biraz sıkabilir. En ciddi fark ise kimi zaman manga ve animelerde hikaye ve kurgunun değişebilmesi ki böyle durumlarda ikisini birden takip etmeniz gerekiyor ki bu da biraz yorucu. 

9 - Bekletilmek ve Beklemek



Mangalar dergilerde her hafta yayınlanır. Ancak manga sanatçısının tatile gitmesi ya da bunalıma girmesi bu rutini bozuyor. Tite Kubo gibi okurları trollemek için ciddi mazeret göstermeden kasten çizmeyişi gibi nedenlerden ötürü de yeni sayı beklendiği tarihte çıkmıyor. Sorumlu genelde manga sanatçısıdır. Eğer popüler bir seriyi takip etmiyorsanız seri bitmiş olmasına rağmen bir türlü çevrilmez. Hikayede ne olduğunu düşünür ve bekledikçe beklersiniz.  

10 - Geride Kalmak



Milyonlarca manga okuru olmasına rağmen mangalar halen daha hak ettikleri ilgiyi görebilmiş değiller. Shueisha gibi büyük firmalar ve Shounen Jump gibi dergiler bile hiçbir zaman Marvel ya da DC Comics kadar yaygın, başarılı olamayacak ve hep bunların gerisinden kalacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder