15 Eylül 2013 Pazar

NHK ni Youkoso (Welcome to the NHK)


4 duvar arasında

Önce hikikomori nedir ondan başlayalım. Hikikomori, Japon kökenli bir psikolojik modern çağ hastalığıdır. Basitçe anlatacak olursak kişinin sosyal hayattan ve dış dünyadan uzakta tüm ihtiyaçlarını odasında karşılaması ve odası dışına çıkmaması ya da çıkamamasıdır. Hastalık sosyal ilişki kurmakta güçlük çeken, çocukluk döneminde travma yaşayan çoğunlukla genç kitlede görülür. Diğer ülkelerde yaygın olduğu söylenemez. Bizde olsaydı adı yabanilik olurdu ve muhtemelen ebeveynler çocuğu zorla dışarı çıkartmaya çalışırdı. Türkiye'de bu hastalığın görülmesi pek mümkün değil.



Hikayenin ana kahramanı Tatsushiro Satou'da bir hikikomori. Üniversitedeki 2. yılından sonra okulu bırakıp evine kapanmıştır. Durumu ağır olmamasına rağmen mutlu değildir. Bulunduğu durumdan kurtulmak istediği bir gün kapısı çalınıyor ve misyoner olan yaşlı bir kadın ve torunu Misaki ile karşılaşır. Misaki'den etkilenmesine rağmen kadının dağıttığı dergilerde hikikomori yazısını görünce sinirlenir ve tekrar kendisini odaya kapatır. Liseden bir kızın dünyada komploların olduğunu sözünü hatırlayarak başına gelen tüm olayların bir örgüt tarafından yapıldığına kendini inandırır: Nihon Hikikomori Kyokai. Satou evindeki elektronik eşyalarla konuşacak kadar sıyırmasına rağmen Misaki onda bir umut görüp yardım etmeye çalışır.




Mangasını okumadığım için kıyaslama şansı bulamadığım Welcome to the NHK hastalığı ve bu hastalığa sahip insanları başarılı bir şekilde anlatmış. Dram olmasına rağmen zaman zaman gülümsetiyor. Bir sorunu çözebilmek için en başta sorununu kabullenmelisiniz. Sorunun farkında olmanıza rağmen hem ileri hem geri adım atma gibi ikilemde ve nihayetinde duraklamanız sorunu çözmeyi zorlaştıracaktır. Sadece bu hastalığa değil hayattaki pek çok soruna bunu uyarlayabilirsiniz. Kötü yanlarına gelecek olursam kurgu beklediğiniz gibi gitmeyebilir ve sabır seviyenize göre uyuz olabilir, 24 bölümlük bu animeyi sıkılıp bırakabilirsiniz.




Depresyona girince üzülmeyin. Daha kötüsü de olabilirdi.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder