Televizyonları işgal eden güzide (!) yapımlarla ilgili söyleyeceklerim var. Uzun süre kendimi tuttum, sevenleri vardır falan filandır diye ama artık yeter. Pek çok seyirci yerli dizileri beğenmiyor, izlemiyor ve hatta bazıları açıkça nefret ediyor. Ana nedenleri aşağıda sıraladım.
1 - Uzunluk
Oyuncular ve prodüksiyonda çalışanlar bir ara bu durumdan ne kadar rahatsız olduklarını dile getirmişlerdi. Bölümün süresi ne kadar uzun olursa çekimi o kadar uzun, maliyeti de daha fazla oluyor. Bu yüzden de kalite düşüyor. Ama buna rağmen 45-50 dakikalık bölümler çekilmiyor çünkü insanlar daha fazla izlemek istiyor! Pardon, daha fazla reklamı da unutmamak lazım.
2 - Taklitçilik
Bir dizi tutunca sonrasında gelen diziler de onu taklit etmeye başlıyor. Benzer konular, benzer drama, benzer entrikalar...
3 - Yaratıcılık Yokunsuluğu
Farklılıklara hoşgörülü bir toplum olmadığımız için güvenli liman olarak hep aynı, bizden, genel şeyleri seçiyoruz. Haliyle yapımcılar da alışılageldik formülü kullanıp duruyorlar. Farklı şeyler deneyen diziler yok mu? Var, ama sayıları az. Ana akım medyanın içinde yok olup gidiyorlar.
4 - Korkaklık
Diziler yeterince cesur olamıyor. Tepki çeker, ceza alır, dizi yayından kaldırılır korkusuyla yapımcılar oto-sansür uygulamak zorunda kalıyor. Küfür yok. Cinsellik yok. Sigara ve kan buzlanmış. En son hangi dizide bir çıplaklık, rahatsız edici bir sahne gördük ki? Bunu geçelim eşcinsel, solcu, depresif, punk gibi ekstrem karakterler de yok. Neredeyse herkes normal, herkes sıradan.
5 - Özensizlik ve Cimrilik
Her yapımcı şirketin bütçesi fazla olmayabilir ama daha az para harcamak ve daha çok kâr elde etmek adına kalitesizliğe maruz kalıyoruz. Komedi dizilerinde espriler şive üzerine, boş ve sulu. Aksiyon içerikli dizilerde ise çatışmalar, özel efektler, akan kan, yaralanma hiçbiri yeterince kaliteli değil. Ucuz ve kalabalık oldukları için figüranları çalıştırıyorlar. Onlar da kağıttan okur gibi duygusuz konuşuyor, rollerine bürünemiyorlar. Bir Holywood kalitesinde yerli dizi olması mümkün değil ama bu kadar yapmacık, vasat da olmamalı.
Ayrıca her sahneye müzik koyma takıntısı da var. Fazla taş göz çıkarır misali, rahatsız edici bir gürültüye neden oluyor.
6 - Ajitasyon
Duygu sömürüsü yapıp insanları üzmek ve buradan reyting, kazanç sağlamak yüzsüzlüğün dik alası. Günlük hayatta olabilecek ya da biraz abartılı olaylar sırf üzücü oldukları için iyi kurgulanmadan, özenilmeden olduğu gibi yapıştırılıyor. Oyuncu kötü oynuyorsa ve hikaye basit olsa bile o dram hepsinin üstünü örtüyor. İnsanların karakterin yaşadıklarına üzülmesi ona acıması istendiği için şırıngayla enjekte eder gibi ajitasyona abanıyorlar.
7 - Nasılsa izleniyor mantığı
Son madde tüm maddeleri kapsar nitelikte. Yapımcılar kurnazca düşünüyor ki: Biz ne yaparsak yapalım bu insanlar izleyecek. Düşündükleri bir açıdan doğru. Erkenden veda eden diziler dışında çoğu uzun süre ayakta kalabildi.
Buradan çıkarılacak sonuç yerli dizilerin çoğunun kalitesiz, ucuz, boş diziler olduğudur. İleride biri çığır açacak bir girişimde bulunmaz ya da yapımcılar hatalarından (hata yaptıklarını kabul edebilirlerse tabi) ders çıkarmazsa bu böyle sürüp gidecek.