1 Şubat 2014 Cumartesi

Cry of Fear



Yaratıklar yalnızlığını paylaşmaya geldiğinde


Kimin aklına gelirdi yıllar sonra Half Life'a güzel bir modun geleceği? İsveçli Team Psykskallar'in geliştirdiği Cry of Fear çıktığı yıl, 2011 Moddb sitesi tarafından yılı modu seçilmişti.

Oyun İsveç'in hayali bir şehrinde geçiyor. Ana karakterimiz Simon depresif bir ergendir. Zaten kapüşonlu giyen ya depresif ya da suçlu oluyor ya neyse. Evine doğru giderken yolda yaralanmış bir adam görüyor. Yardım etmeye çalışıyor ve üstüne sürülen bir araba yüzünden kaza geçiriyor. Uyandığında kendini normal insanlardan uzak tekinsiz bir yerde buluyor. Buraya nasıl geldiğini sorgularken bildiği tek bir şey var o da buradan kurtulup evine dönmek. Ancak yardım alabileceği kimsesi yok ve adım attıkça her şey giderek korkunçlaşıyor.



Cry of Fear Silent Hill'den oldukça esinlenmiş bir gerilim, korku . İnsandan bozma yaratıklar, tekrar girince değişime uğramış mekanlar, anlam verilemeyen olaylar ve hikaye... Yani zorlasalar FPS Silent Hill bile olabilirmiş. Envanter kullanımı da ilk Resident Evil oyunlarına benziyor. Simon çantası ve ceplerini doldurarak aynı anda 6 eşya taşıyabiliyor. Evet, silah için eşya için ayrı yer kullanılmamış. Yerdeki bir anahtarı almanız gerekiyorsa ve elinizdeki fazla silahı bırakmanız gerekebiliyor. Işık kaynağı olarak da cep telefonunuzu kullanıyorsunuz. Bir elinize silah diğer elinize de telefonu almak gibi çeşitli kombinasyonlar yapabiliyorsunuz. Oyundaki etkileşimlerin çoğu kilitli kapının anahtarını bul ya da kağıda yazılı kodu gir şeklinde. Zor bulmacalar yok anlayacağınız. İlk başlarda sadece bıçağınız varken oyun ilerledikçe daha işe yarar silahlar çıkıyor. Son çıkan korku oyunlarında oyuncuyu çaresiz hissettirmek ve kaçmak adına silah kullanımı olmasa da merak etmeyin elinizde dolu silahınız olsa yeterince güçlü olmayacaksınız.

Oyunu farklı yapan yanlarından ve detaylara gösterilen özenden bahsetmeden geçemeyeceğim. Bir not bulduğunuzda bu not direk bilgisayardan çıkmış değil uyduruk bir kağıda el yazısıyla yazılmış oluyor. Tabancanızda mermi kaldıysa şarjör değiştirdiğinizde elveda diyebilirsiniz. İlk Half Life oyunlarında olan eller doluyken merdiven tırmanma olayı yok. Kendiliğinizden iyileşemiyorsunuz, bulduğunuz şırıngaları (depresif demiştim) kullanmanız lazım. Güç barınıza da dikkat etmeniz lazım.


Her ne kadar geliştirilmiş olsa da Half Life'da kullanılan motorla yapıldığı için grafik ve animasyonlar harika değil. Aslında Cry of Fear'ı rahatsız edici yapan da bu çirkin görüntüsü ki buna eksi denemez. Yapımcı ekip ellerinden geldiği kadarıyla yama çıkartsa ve forumundan destek olsa da bazı sorunların motor yüzünden kaynaklandığını söylüyorlar. Bu yüzden oyunda zaman zaman oyunu kitleyen, tamiri mümkün olmayan sorunlar var. Fizik kuralları namına dair hiçbir şey de yok. Böyle kötü yanları var ama neyse ki oyunun insanı çeken, huzursuz atmosferi sayesinde bu kötü yönleri görmezden gelebiliyorsunuz. Bazı seslendirmeler yapay gelse de ses efektleri ve karamsar, rahatsız edici müzikler konusunda oldukça başarılı.


Steam'den ya da oyunun kendi sitesinden bedavaya indirebildiğiniz Cry of Fear 8-10 saat gibi tatmin edici bir oynanış süresi vaat ediyor. Modun yapımı 5 yıl sürmüş. Emeklerinin karşılığını vermek adına dilerseniz bağışta bulunabilirsiniz. Bunun dışında gizli kostümler, silahlar, farklı oyun sonları ve bir kez bitirince açılan modlar gibi ekstralarla oynanabilirlik sağlanmış. Hoş bu kabusu bir kere deneyimledikten sonra bir daha ister misiniz orası ayrı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder