5 Kasım 2013 Salı

Battle Royale (バトル・ロワイアル)



Ergenlerin ölüm kalım savaşı


Battle Royale 1999'da çıkan aynı adlı romanın Kinji Fukasaku yönetmenliğinde 2000'de çekilen absürd denebilecek bir gerilim filmi. Mangası da varmış ama filmini izlediğim için kıyaslama yapmadan sadece filmi anlatacağım. Gelecekte gençler arası şiddet olayları hayli yükseldiği için hükümet önlem olarak bir grup liseli genci bir adayı gönderir ve onlara bir oyun hazırlar. Herkese içinde silah olan bir çanta verilecektir ve hayatta kalan son kişi serbest kalacaktır. Yani gün gelecek en yakın arkadaşların bile birbirini öldürmesi gerekecek.

Depresif, atarlı diye dalga geçilen ergenlerin eline silah tutuşturur ve onları bir adaya hapsederseniz ne olur tahmin edin. Tam bir kaos ortamı. Bağıran çağıran, ki Japonca toleransınız yoksa eminim rahatsız olacaksınız, birbirlerine saldıran gençleri görmek mafya çatışmasından daha korkutucu geliyor. En korkuncu ise bazılarının katil olmaları ve buna zorlanmaları değil bu işi seve seve yapmaları. Yani herif zaten öldürmek için bekliyordu, silah verdiler ve sıka sıka gidiyor. 


Bir açıdan bakacak olursak filmin eleştirdiği bir şey var. Fena bir konu da sayılmaz. Oyunculuklar desen iyi, Takeshi Kitano var mesela öğretmen rolünde. Peki nesi kötü? Fazla şiddet içeriyor mesela, sanki sürprizmiş gibi. Bu kadar tepki almasının bir başka nedeni ise bazı filmcilerin tabu olarak saydığı çocukların öldürülmesi olabilir. Birileri, o ona aşık olmuş o böyle hissetmiş diye şikayet etmiş yorumlarda. Ya hormonların tavan yaptığı bir dönemde ne bekliyordunuz, odun gibi durmalarını mı? Film bana fazla müzikli geldi -adada çalan klasik müzikten bahsetmiyorum- ara sahneler daha sakin geçebilirmiş. Kitap uyarlaması olduğu için yine onu bunu çıkartmışlar, yeterince iyi anlatamamışlar deniyor. Zaten kaç film kitabından iyi ki? 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder